FUNDACJA RADAN GLIWICE OPEN 2014

88 MISTRZOSTWA POLSKI W TENISIE KOBIET I MĘŻCZYZN

W dniach 26.07 – 02.08 br. odbyła się w Gliwicach jedna z bardziej prestiżowych imprez tenisowych w Polsce tj. 88 Mistrzostwa Polski w Tenisie Kobiet i Mężczyzn – FUNDACJA RADAN GLIWICE OPEN 2014. Mistrzostwa Polski to najważniejszy krajowy turniej w tenisie. Decyzją Zarządu PZT przy wsparciu Ministerstwa Sportu i Turystyki gospodarzem Mistrzostw po raz czwarty była Fundacja Radan oraz Miasto Gliwice.
W tegorocznych 88 Mistrzostwach Polski udział wzięło około 100 zawodników. W turnieju pań grały notowane w rankingu WTA Katarzyna Kawa, Barbara Sobaszkiewicz, Magdalena Fręch, Zuzanna Maciejewska, Anna Korzeniak czy Agata Bieńkowska. Wśród mężczyzn zagrało ponad 10 zawodników legitymujących się już rankingiem ATP.
Znakomitych zawodników do Gliwic przyciągnęła nie tylko najwyższa w historii  Mistrzostw Polski pula nagród w wysokości 50 tyś. złotych, ale również profesjonalna organizacja. Docenione zostało fachowe przygotowanie oraz wspaniała atmosfera i sportowa rywalizacja na wysokim poziomie, które dostarczały zgromadzonej publiczności wielu emocji.
W turnieju singla pań, pod nieobecność sióstr Radwańskich, nie miała sobie równych Magdalena Fręch (ŁKT Łódź). 16-latka pokonała w decydującym pojedynku 6:2, 1:6, 6:1 Barbarę Sobaszkiewicz (AZS Poznań).
W gronie panów triumfował Igor Bujdo (KS Górnik Bytom), nad finałowym przeciwnikiem, Maciejem Smołą (AZS Poznań). Decydujące starcie zakończyło się wynikiem 6:3, 2:6, 6:3.
Najlepszymi deblistami kraju zostały Magdalena Fręch i Zuzanna Maciejewska oraz Mikołaj Jędruszczak i Wojciech Lutkowski. W grze mieszanej zwyciężyli Weronika Domagała i Rafał Teurer.
Kuba Pozowski, Magda Kądziolewska, Mateusz Szmigiel, młodzi, zdolni  reprezentanci Gliwic,  niestety mieli trochę mniej szczęścia.
W sobotę, przy słonecznej pogodzie, wysokiej temperaturze i komplecie widzów na trybunach, po zakończeniu finałów gier singlowych odbyła się dekoracja medalistów oraz ceremonia zamknięcia 88 Mistrzostw Polski w tenisie - Fundacja Radan Gliwice Open.
Niewątpliwie wydarzenie to w pozytywny sposób przyczyniło się do promocji zarówno sportu jakim jest tenis, jak i naszego regionu, w szczególności  Miasta Gliwice, które było gospodarzem turnieju.
Mamy nadzieje, że imprezy rangi Mistrzostw Polski na stałe zapiszą się w kalendarzu wydarzeń sportowych w Gliwach, a organizatorzy Miasto Gliwice oraz Fundacja Radan, zyskają większe grono osób wpierających takie inicjatywy.
Więcej informacji oraz relacja z turnieju dostępna na stronie
www.mistrzostwapolskitenis.pl oraz www.fb.com/Fundacja.Radan