Gliwickie Stowarzyszenie Modelarzy Lotniczych

Znakomite wyniki zanotowali zawodnicy Gliwickiego Stowarzyszenia Modelarzy Lotniczych ( GSML) w startach zarówno krajowych jak i zagranicznych. W Mistrzostwach Europy modeli szybowców sterowanych automatycznie rozegranych ( F1E)  w Rumunii trzyosobowa Reprezentacja Polski seniorów w której startowali zawodnicy Stanisław Kubit i  Konrad Żurowski zdobyła złoty medal. Na tych samych Mistrzostwach reprezentacja Polski juniorów składająca się w całości z zawodników GSML ( Jakub Wiśniewski, Mateusz Wertyporoch i Dawid Karpowicz) wywalczyła medal brązowy. Ponadto Jakub Wiśniewski zdobył indywidualnie również brązowy medal. Mistrzostwach Świata juniorów modeli z napędem gumowym ( F1B) rozegranych w Macedonii zawodnik GSML Dawid Lipski wywalczył dwa brązowe medale- indywidualnie i zespołowo. Kolejne dwa brązowe medale zdobyli Adam Krawiec i Tomasz Lipski startujący w reprezentacji Polski na Mistrzostwach Europy seniorów modeli z napędem gumowym rozegranych w Serbii. W klasyfikacji końcowej Pucharu Świata w klasie modeli z napędem gumowym Dawid Lipski zdobył brązowy medal.

Tak wybitne osiągnięcia oraz możliwość wzięcia udziału w międzynarodowych Mistrzostwach GSML dużej mierze zawdzięczają  pomocy otrzymanej z Fundacji RADAN.