91. Mistrzostwa Polski w Tenisie

W dniach 2 - 9 września br. na terenie kortów tenisowych w Gliwicach przy ulicy Kosynierów odbyły się 91. Mistrzostwa Polski w Tenisie – FUNDACJA RADAN GLIWICE OPEN 2017.

Turniej okazał się dużym sukcesem sportowym, organizacyjnym. Nasze starania zostały docenione zarówno przez publiczność, jak i Polski Związek Tenisowy, Miasto Gliwice, ale przede wszystkim przez uczestników turnieju, którzy wystawili organizatorom najwyższe noty.

Na przestrzeni tygodnia, rozegrane zostały mecze kobiet i mężczyzn w grze pojedynczej i podwójnej oraz w grze mieszanej. W 91. Mistrzostwach Polski, kolejny raz w swej karierze po tytuł mistrza kraju sięgnął Marcin Gawron pokonując w finale 6:0 6:1            Bartosza Wojnara. W zaciętym trzysetowym finale singla Pań Katarzyna Wysoczańska pokonała 1:6 6:2 7:5 Magdalenę Zajda. Paulina Czarnik oraz  Justyna Jegiołka zostały 91. Mistrzyniami Polski w grze deblowej pokonując parę wicemistrzyń Magdalenę Kądzielewską i Julię Wędrocha 6:0 6:1. W finałowym pojedynku deblowym Panów nowi Mistrzowie Polski Marcin Gawron i Mateusz Kowalczyk pokonali parę Karol Drzewiecki Maciej Smoła 6:4 6:4. Agata Borgam oraz Błażej Koniusz zostali Mistrzami Polski w grze mieszanej, wygrywając z parą Magdalena Kądzielewska i Maciej Ziomber 6:3 6:1.

Zawodnicy podzielili miedzy sobą pulę nagród w wysokości 60 tyś. złotych.

Trybuny na kortach wypełnione były wiernymi kibicami. Szczególnym zainteresowaniem turniej cieszył się wśród dzieci i młodzieży, kto wie może przyszłych Mistrzów Polski.

Serdecznie podziękowania dla Miasta Gliwice, Polskiego Związku Tenisowego, Miejskiego Zarządu Usług Komunalnych oraz dla wszystkich innych podmiotów, które wsparły organizację turnieju wkładami finansowymi oraz swoją pracą, promując ten piękny sport i walcząc o wysoką jakość wydarzenia. To dla nas ogromny zaszczyt, że mogliśmy przysłużyć się popularyzacji tenisa, organizując po raz siódmy wspaniałe sportowe widowisko.

Zapraszamy do galerii zdjęć oraz video na oficjalnej stronie.

Mistrzostw  www.mistrzostwapolskitenis.pl