92. Mistrzostwa Polski w Tenisie

Marta Leśniak i Maciej Rajski z mistrzowskimi tytułami.

W dniach 16-23 czerwca br. na terenie kortów tenisowych w Gliwicach przy ulicy Kosynierów odbyły się 92. Mistrzostwa Polski w Tenisie – FUNDACJA RADAN GLIWICE OPEN 2018.

Turniej okazał się dużym sukcesem sportowym i organizacyjnym. Poziom przygotowania mistrzostw został doceniony zarówno przez Polski Związek Tenisowy, Miasto Gliwice, ale przede wszystkim przez uczestników turnieju, którzy wystawili organizatorom najwyższe noty.

Na przestrzeni tygodnia, rozegrane zostały mecze kobiet i mężczyzn w grze pojedynczej, podwójnej oraz w grze mieszanej.

92. Mistrzynią Polski w grze pojedynczej kobiet została Marta Leśniak ze Szczecińskiej Akademii Tenisowej. W finale kobiet Marta Leśniak w godzinę pokonała Paulinę Czarnik (Sopot Tenis Klub) 6:0, 6:3. Leśniak wyjechała z Gliwic z dwoma złotymi medalami, bo razem z Błażejem Koniuszem w Górnika Bytom, triumfowała w grze mieszanej.

Tytuł 92. Mistrza Polski w grze singlowej mężczyzn zdobył  Maciej Rajski z klubu TenisWil Warszawa - Wilanów. W finale Maciej Rajski wygrał z Piotrem Gryńkowskim (Fundacja Eurotenis Łódź) 6:3, 6:1. Rajski po tytuł na korytach otwartych sięgnął po raz pierwszy.

W singlu mężczyzn do półfinałów dotarli zawodnicy UKS Beskidy Ustroń - Grzegorz Panfil i Mateusz Kowalczyk. Panfil w meczu z Gryńkowskim po pierwszym, wygranym gemie, zgłosił kontuję. Kowalczyk przegrał z Rajskim 3:6, 6:3, 3:6.

92. Mistrzyniami debla kobiet zostały Weronika Falkowska (Akademia Tenisowa Masters Radom) i Anastazja Szoszyna (Grunwald Poznań) – pokonując parę Paulina Czarnik (Sopot Tenis Klub) i Aleksandra Buczyńska (AT Masters Radom) 6:4, 2:6, 11-9.

W deblu mężczyzn Marcin Gawron (STT Fakro Nowy Sącz) i Mateusz Kowalczyk (UKS Beskidy Ustroń)  pokonali parę Jan Zieliński (Mera Warszawa) i Kacper Żuk (Legia Warszawa) 6:3, 1:6, 10-2.

W mikście mistrzyni Marta Leśniak (Fundacja Szczecińska Akademia Tenisowa) i Błażej Koniusz (Górnik Bytom) pokonali parę Justyna Jegiołka (UKS Smecz Leśnica) i Jan Zieliński (Mera Warszawa) 6:4, 2:6, 10-7.

Zawodnicy podzielili miedzy sobą najwyższą w historii Mistrzostw Polski pulę nagród
w wysokości 100 tyś. złotych.

Serdecznie podziękowania dla Miasta Gliwice, Polskiego Związku Tenisowego, Miejskiego Zarządu Usług Komunalnych oraz dla wszystkich innych podmiotów, które wsparły organizację turnieju wkładami finansowymi oraz swoją pracą, promując ten piękny sport i walcząc o wysoką jakość wydarzenia. To dla nas ogromny zaszczyt, że mogliśmy przysłużyć się popularyzacji tenisa, organizując po raz ósmy to  wspaniałe sportowe widowisko.

Zapraszamy do galerii zdjęć oraz video na oficjalnej stronie Mistrzostw

www.mistrzostwapolskitenis.pl