III Mistrzostwa Świata Policji w Biegach przełajowych 04-08.12.2013 Katar

W dniach 04-08.12.2013r w Stolicy Kataru – Doha odbyły się  organizowane przez USIP (Światowa Federację Sportu Policyjnego) III Mistrzostwa Świata Policji w Biegach przełajowych. Polskę ekipę pod kierownictwem mł.insp. Tomasza Kubickiego K-nta KPP Olesno reprezentowali: st.post. Anna Wojtulewicz KPP Mońki, podinsp. Maciej Wojciechowski WSPol Szczytno, asp. Adam Thiel KPP Lębork, sierż.szt. Paweł Piotraschke, post. Jakub Burghard KPP Krynica. W zmaganiach uczestniczyło 38 reprezentacji z całego Świata m.in. Etiopia, Chiny, Wenezuela , Jordania.
Zawody rozegrane zostały na wspaniałym obiekcie toru wyścigów konnych w Doha. Mężczyźni mieli do pokonania dystans 12km, kobiety 8km. W bardzo trudnych warunkach (+31 stopni) i na ciężkiej trasie reprezentanci polski wykazali się niesamowicie ambitną postawą walcząc na poziomie swoich najlepszych życiowych rezultatów. Niestety nie wystarczyło to do zdobycia medali. Poziom zawodów był niesamowicie wysoki. Czołowe lokaty zarówno wśród kobiet jak i mężczyzn zdobyli głównie zawodnicy Kenii i Etiopii biegający w barwach Kataru, Bahrainu czy swoich narodowych reprezentacjach. Najlepszy wynik w polskiej drużynie uzyskał aktualny brązowy medalista Mistrzostw Świata Policji w maratonie sierż.szt. Paweł Piotrashke zajmując 29 miejsce z czasem 40.00s, 40- asp. Adam Thiel 41.50s, 47 - podinsp. Maciej Wojciechowski 42.32s, oraz 51-post. Jakub Burghard 43.00s. Ogólnie suma wyników dała reprezentacji 11 miejsce w klasyfikacji drużynowej. Wśród kobiet st.post. Anna Wojtulewicz zajęła 10 miejsce z czasem 31.54s  i była jedną z dwóch europejskich zawodniczek kończących zawody w pierwszej 10-tce. Panowie zostali wyprzedzeni też tylko przez 1 drużynę z Europy  tj. Hiszpanię .
Należą się naprawdę wielkie słowa podziękowania dla zawodników za postawę i walkę oraz dla sponsorów oraz patronów, miedzy innymi Fundacji Radan, bez których finansowego wsparcia byłoby trudno doprowadzić do wyjazdu naszych reprezentantów w tak odległy zakątek Świata, gdzie uważam w godny sposób zaprezentowaliśmy Polskę i Naszą organizację zarówno na arenie sportowej jak i poza nią - mówi Tomasz Kubicki - szef polskiej Ekipy.