Mecz Polska – Reszta Świata w Zapasach

9 walk zapaśniczych w stylu wolnym, klasycznym i zapasach kobiet, 3 godziny mocnych wrażeń, walki MMA, Jujitsu oraz występ grupy OSTRY Bezimienni. Wspaniali sportowcy ze świata zapaśniczego, honorowi goście, wśród nich wielokrotny mistrz olimpijski w chodzie - Robert Korzeniowski, ale przede wszystkim wspaniałe emocje. 10 października w Raciborzu rozegrano Mecz zapaśniczy pomiędzy najlepszymi zawodnikami i zawodniczkami z Polski i świata, który zakończył się zwycięstwem gości 4:5. Walczyli m.in. Agnieszka Wieszczek-Kordus i Damian Janikowski, który w decydującej walce wieczoru przegrał z Francuzem Melonin Noumonvi 1:3, co ostatecznie dało zwycięstwo reprezentacji Reszty Świata. Impreza ta, to pierwsze takie wydarzenie w 90-letniej historii polskich zapasów i z pewnością dla wielu zostanie ona niezapomniana.

Wyniki:
Sebastian Jezierzański – Clayton Foster (USA) 2:6
Iwona Matkowska – Jaqueline Schellin (Niemcy) 9:0
Michał Tracz – Elbek Tazhiyev (Białoruś) 2:1
Radosław Baran – Valerii Andriitsev (Ukraina) 3:4
Monika Michalik – Marianna Sastin (Węgry) 3:1
Mateusz Wolny – Neven Zugaj (Chorwacja) 1:2
Kamil Skaśkiewicz – Nick Matuhin (Niemcy) 1:3
Agnieszka Wieszczek-Kordus – Laura Skujina (Łotwa) 5:2
Damian Janikowski – Melonin Noumonvi (Francja) 1:3

W imieniu organizatorów pragnę serdecznie podziękować Prezesowi Fundacji Radan Panu Tadeuszowi Wesołowskiemu za wsparcie finansowe organizowanego turnieju.

Grzegorz Pieronkiewicz
Prezes PZZ