MISTRZOSTWA EUROPU JUNIORÓW W ZAPASACH KATOWICE 17-20.06.2014

W dniach 17-20.06.2014 roku Katowicach odbyły się Mistrzostwa Europy juniorów w zapasach. Zawody były zorganizowane w Hali SPODEK. Patronat na mistrzostwami objął Prezydent M. Katowice Piotr Uszok. Natomiast z ramienia Europejskiej Federacji Zapaśniczej CELA w mistrzostwach brał udział Tzeno Tzenov, Polski Związek Zapaśniczy reprezentował Prezes Grzegorz Pieronkiewicz, a głównym sponsorem była Fundacja Radan.

W zawodach w stylu wolnym uczestniczyło 136 zawodników z 29 państw. Reprezentacja Polski liczyła 8 zawodników i zajęła drużynowo VIII miejsce.
Najlepiej z Polaków wypadli:
III miejsce – Tomasz Ogonowski - kategoria wagowa do 55 kg,
III miejsce – Kamil Rybicki – kategoria wagowa do 66 kg,
V miejsce – Robert Dobrodziej – kategoria wagowa do 50 kg.

W zawodach kobiet uczestniczyło 102 zawodniczki z 24 państw. Reprezentacja Polski liczyła 8 zawodniczek i zajęła drużynowo VII miejsce.
Najlepiej z Polek wypadły:
III miejsce – Paula Kozłow - kategoria wagowa do 48 kg,
V miejsce – Weronika Sikora – kategoria wagowa do 44 kg,
V miejsce – Agnieszka Król – kategoria wagowa do 63 kg.

W zawodach w stylu klasycznym uczestniczyło 156 zawodników z 30 państw. Reprezentacja Polski liczyła 8 zawodników i zajęła drużynowo VII-VIII miejsce.
Najlepiej z Polaków wypadli:
III miejsce – Mateusz Bernatek - kategoria wagowa do 66 kg,
V miejsce – Patryk Boniecki – kategoria wagowa do 84 kg,
V miejsce – Aleksander Kroczak – kategoria wagowa do 96 kg.

W imieniu organizatorów pragniemy serdecznie podziękować Fundacji Radan za dofinansowanie Mistrzostw Europu Juniorów W Zapasach.

Grzegorz Pieronkiewicz
Prezes PZZ