XII Mistrzostwa Polski w jeździe western organizowane 20.09.2013

XII Mistrzostwa Polski oraz III Akademickie Mistrzostwa Polski w jeździe western organizowane przez Polską Ligę Western i Rodeo w dniach 20 - 22 września na Wrocławskim Torze Wyścigów Konnych Partynice przyniosły sukces dla Gliwic.
Julia Michalak (12 lat), jako jedyna zawodniczka zakwalifikowana do Mistrzostw Polski w jeździe western, reprezentowała Miasto Gliwice w barwach Miejskiego Klubu Jeździeckiego TUR Gliwice.
Podczas trzydniowych mistrzowskich zmagań Julia startowała w trzech konkurencjach zdobywając dwa złote medale. Pierwszy dzień Mistrzostw Polski zakończyła sukcesem stając na najwyższym stopniu podium w konkurencji Western Horsemanship. W niedzielę, w ostatnim dniu mistrzostw, potwierdziła swoje znakomite umiejętności zdobywając złoty medal w konkurencji Western Pleasure. Jedynie sobota okazała się dniem bez medalu. Nasza para - i tu trzeba wspomnieć o Magu, Koniku Polskim – mającym wcześniej sukcesy w ujeżdżeniu, na którym Julka startuje od dwóch lat, uplasowała się na 5 miejscu.

Osiągnięcia zdobyte na wrocławskich Partynicach dają Julii przepustkę do kadry Polski i możliwość reprezentowania naszego kraju w Mistrzostwach Europy Centralnej. W przyszłym roku najważniejszymi celami będą starty w Międzynarodowych Mistrzostwach Polski w Karpaczu i obrona tytułów Mistrzowskich podczas kolejnych XIII Mistrzostw Polski.

Podziękowania dla Fundacji RADAN za życzliwość i wsparcie działalności Miejskiego Klubu Jeździeckiego TUR Gliwice, składa Jan Maurycy Drobny, prezes MKJ TUR Gliwice.