XIII Mistrzostwa Polski Polskiej Ligi Western i Rodeo 20-21.09.2014

W dniach 20-21.09.2014r na terenie ośrodka jeździeckiego Partynice we Wrocławiu odbyły się XIII Mistrzostwa Polski Polskiej Ligi Western i Rodeo w jeździe western. Stowarzyszenie Sportowe Rancho u Marka z Bargłówki reprezentowały Sabina Widera oraz Zuzanna Czerwińska. Zuzanna Czerwińska (najmłodsza uczestniczka mistrzostw – 8 lat) startując w swojej kategorii wiekowej youth 13 & under na koniu Hiacynt wywalczyła V miejsce w konkurencji Western Horsemanship, V miejsce w konkurencji Trail oraz V – miejsce w konkurencji Western Pleasure Seniorka Sabina Widera startowała na dwóch koniach uzyskując następujące wyniki: na koniu Batman w kategorii Amateur: I miejsce w konkurencji Western Horsemanship, złoty medal, tytuł Mistrzyni Polski oraz klamrę mistrzowską, II miejsce w konkurencji Trail, srebrny medal, tytuł wiceminstrzyni Polski, oraz III miejsce w konkurencji Western Pleasure, brązowy medal, tytuł drugiej wicemistrzyni Polski na koniu Batman w kategorii OPEN: III miejsce w konkurencji Trail, brązowy medal, tytuł drugiej wicemistrzyni Polski oraz IV miejsce w konkurencji Western Pleasure na koniu Dante's Red Mount w kategorii Amateur:III miejsce w konkurencji Western Horsemanship, brązowy medal, tytuł drugiej wicemistrzyni Polski oraz V miejsce w konkurencji Trail na koniu Dante's Red Mount w kategorii Open: V miejsce w konkurencji Trail i VII miejsce w konkurencji Western Horsemanship Za prezentowaną postawę, umiejętności oraz osiągnięte wyniki uznanie należy się obu zawodniczkom i ich wierzchowcom. Zuzanna pomimo tego, iż nie zdobyła medalu pokazała wysokie umiejętności jeździeckie rywalizując w swojej klasie wiekowej z konkurentkami o 5 lat starszymi. Sabina kolejny raz potwierdziła swoją mistrzowską klasę sportową oraz wszechstronność – ZDOBYŁA W SUMIE 5 MEDALI NA MISTRZOSTWACH POLSKI !!! Wśród nich są 4 medale zdobyte na doświadczonym koniu Batman, ale również pierwszy (brązowy) na młodym koniu Dante's Red Mount, na którym startuje pierwszy sezon.
Cieszy fakt, że na najważniejszej w sezonie 2014 w Polsce imprezie sportowej w jeździectwie w stylu western  tak pozytywnie zaprezentowały się zawodniczki na co dzień  trenujące w ośrodku jeździeckim Rancho u Marka w Bargłówce. Osiągnięte wyniki, to efekt ciężkiej całorocznej pracy i opieki nad końmi sportowymi oraz prawidłowo ukierunkowanych treningów.
Ich osiągnięcia nie byłyby możliwe bez pomocy ze strony sponsorów oraz grona osób zaangażowanych społecznie. Bez ich wkładu finansowego oraz osobowego pokazanie na arenach krajowych niekwestionowanego talentu oraz umiejętności jeździeckich Zuzanny Czerwińskiej i Sabiny Widery byłoby niemożliwe.

Serdeczne podziękowania dla Prezesa Tadeusza Wesołowskiego i Fundacji RADAN za życzliwość, zrozumienie i wsparcie działalności Stowarzyszenia Sportowego Rancho u Marka w Bargłówce  składają Marek Czerwiński oraz Zbigniew Sadowski.