Memoriał Pytlasińskiego, Poland Open 2015

W dniach 24-27 lipca 2015 r. Warszawa była niekwestionowaną stolicą światowych zapasów. W Arenie Ursynów wystąpiło ponad 550 zawodniczek i zawodników z 39 państw. Do Polski na „małe mistrzostwa świata” przyjechali praktycznie wszyscy najlepsi zawodnicy naszego globu. W zawodach, które od lat cieszą się sporym prestiżem wzięli udział między innymi reprezentacje USA, Kanady, Chin, Iranu, Japonii, Afganistanu, Mongolii, Gruzji, Rosji, Francji, Szwecji, Tunezji czy Niemiec.

„Jesteśmy bardzo zadowoleni, że po raz kolejny możemy gościć wszystkich najlepszych zawodników na świecie. Na sześć tygodni przed mistrzostwami globu czekają nas spore emocje. Mam nadzieję, ze start w Warszawie przełoży się na dobry występ naszej reprezentacji podczas mistrzostw świata w USA” – mówił tuż przed zawodami Grzegorz Pieronkiewicz prezes Polskiego Związku Zapaśniczego.

Zawody w Warszawie miały spory ciężar gatunkowy. Dla wszystkich uczestników, był to praktycznie ostatni sprawdzian formy przed wrześniowymi Mistrzostwami Świata w Las Vegas(05-13.09), które przypomnijmy będą jednocześnie pierwszą kwalifikacją do Igrzysk Olimpijskich w Rio de Janeiro