Fundacja Radan wsparła wyprawę - Ratownicy GOPR na dnie najgłębszej jaskini świata.

13 sierpnia 2012 r. Instruktorzy GOPR, Grzegorz Michałek, Tomasz Piprek oraz Maciej Kwiatkowski stanęli na dnie najgłębszej jasniki świata Krubera-Voronia - 2080m. Spełnili swoje marzenia, uhonorowali 60-lecie GOPR i tym samym zakończyli pierwszą część projektu "Niebo i Piekło".

Z dziennika wyprawy polskiego zespołu KA GB GOPR:
10 lipca - wejście do jaskini i zjazd z własnymi worami do -500m, potem z dodatkowymi na biwak -1200m i nocleg tamże
11 lipca - transport worów w dół na -1600m i w górę na -1200m z dwukrotnym przejściem przez syfon S1 na bezdechu. Nocleg na - 1200m
12 lipca - zejście na biwak -1600m i z ponownym pokonaniem S1
13 lipca - z biwaku -1600m na Game Over -2080m i powrót na biwak
14 lipca - likwidacja biwaku -1600m i wyjście na -1200m z przejściem przez S1
15 lipca - transport worów z pustymi butlami dla nurków na -700m i powrót na biwak -1200m
16 lipca - duży opad deszczu na powierzchnii uniemozliwia dalszą akcję na kaskadach. Dzień odpoczynku na biwaku.
17 lipca - likwidacja biwaku -1200m i wyjscie na biwak -700m połączone z transportem worów
18 lipca - transport worów z -700m na -500m i powrót na noc na -700m
19 lipca - wyjście z -700m na powierzchnię po 10 dniach w jaskini.

Podczas wyprawy, w której brali udział nasi ratownicy, prowadzonej przez Jurija Kasjana z Ukrainy, padł nowy rekord świata głębokości nurkowania w jaskini, kiedy to nurek Gienadij Samochin, również z Ukrainy, zszedł w ostatnim syfonie "Dwa Kapitana" na 2197m. W wyprawie brali udział grotołazi z 10 państw. Atmosfera była wspaniała, a sama wyprawa zorganizowana profesjonalnie.

Uczestnicy składają serdecznie podziękowania tym, którzy wsparli ich materialnie, czyli Fundacji RADAN i firmie EXPLORER. Składają również gratulacje klubowiczom, któzy eksplorowali we Włoszech pod wodzą Starszego Instruktora Ryszarda Głowackiego, Prezesa Klubu KA GB GOPR i osiągnęli ponad 500m głębokości w Abisso della Spada. Trzymają także kciuki za kolegę z Klubu Jacka Jawienia, Instruktora Grupy Beskidzkiej GOPR, który jest w drodze na ośmiotysięcznik Manaslu. Jak tylko znajdą poważnego sponsora, ruszają z drugą częścią projektu, czyli Mt. Everest. Jeśli się powiedzie, będą pierwszymi ludźmi, którzy zrobili największą deniwelację świata.