IV Edycja Festiwalu Górskiego Wondół Challenge 2013

Już 1 marca 2013 r. rusza IV Edycja Festiwalu Górskiego Wondół Challenge!
Tradycyjnie impreza odbędzie się w piątek w Gliwicach w CEK Politechniki Śląskiej, przy ul. Konarskiego 18b
oraz w sobotę i niedzielę w Szczyrku w hotelu Orle Gniazdo. Każdego roku, festiwalowi towarzyszy inna myśl przewodnia – w tej edycji będzie to Polarnictwo. W trakcie gliwickiej cześć festiwalu odwiedzający będą mogli zobaczyć najnowsze filmy z kanadyjskiego Banff Mountain Film Festival, który jest stałym partnerem festiwalu oraz prelekcje gości specjalnych.
W tym roku bedą to:
Grzegorz Michałek - ratownik GOPR celem którego jest pokonanie największej deniwelacji wysokości na ziemi, w sierpniu 2012 r. zszedł na dno najgłębszej jaskini Krubera-Voronia i obecnie przygotowywuje się do wejścia na szczyt Mt. Everest Wojciech Moskal - legenda polskiego polarnictwa, zobywca obu biegunów, jako pierwszy Polak, po po siedemdziesięciodniowej pieszej wędrówce, razem z Markiem Kamińskim w 1995r, dotarł do Bieguna Północnego oraz
Kinga Baranowska – niekwestionowana królowa polskiego himalaizmu, zdobywczyni ośmiu ośmiotysięczników, która od kilku lat sukcesywnie realizuje swoje plany sportowe związane z Koroną Himalajów, sztuka ta nie udała się do tej pory żadnej Polce.
Nie zabraknie też wystaw fotografii, w tym dzięki Instytutowi Geofizyki PAN, będziecie można
zobaczyć wystawę przedstawiająca historię Polskiej Stacji Polarnej Hornsund im. Stanisława Siedleckiego na Spitsbergenie. Organizatorem festiwalu jest Fundacja RADAN, GOPR i Urząd Miasta Gliwice. Partnerami festiwalu jest Politechnika Śląska.
Szczegółowe informacje oraz program imprezy można znaleźć na stronie internetowej
www.wondol-challenge.pl