Kongres IKAR-CISA 05-10.10.2014

W dniach od 5 do 10 października 2014 roku przebywała w Stanach Zjednoczonych USA, delegacja GOPR, która wzięła udział w obradach kongresu IKAR-CISA. Po raz pierwszy w 66 letniej historii IKAR, kongres odbył się w USA i zgromadził ponad 300 przedstawicieli 56 służb ratownictwa górskiego z całego świata. Polska delegacja w składzie: Andrzej Brzeziński-komisja lawinowa, Grzegorz Michałek-komisja techniczna, Wojciech Moskal-komisja medyczna, Jakub Radliński-komisja lawinowa i stały delegat GOPR w IKAR-Jerzy Siodłak-komisja ratownictwa śmigłowcowego, pracowała podczas obrad i ćwiczeń praktycznych w Lake Tahoe w stanie Newada. Przedstawiono szereg nowości technicznych zarówno  w sprzęcie, jak i pokazano również nowe metody działań ratowniczych w terenie górskim z wykorzystaniem nowoczesnego sprzętu. Działania praktyczne w górach na wysokości około 3000 mnpm. dały możliwość  zapoznania się z usprawnieniami w metodyce prowadzenia akcji ratunkowych, zarówno w warunkach letnich, jak i zimowych. Najważniejsze z metod przedstawionych w USA zostaną przedstawione polskim ratownikom i po uzgodnieniach i ćwiczeniach, wprowadzone do codziennych zastosowań, zgodnie z zaleceniami IKAR-CISA. Podczas obrad zgromadzenia plenarnego delegatów IKAR, po ustąpieniu ze stanowiska dotychczasowego prezydenta IKAR Gerolda Binera, nowo wybranym został również ratownik ze Szwajcarii Franz Stampfli. Cały wyjazd polskiej delegacji ratowników GOPR został wsparty przez Fundację RADAN, za co serdecznie dziękujemy. Dzięki temu wsparciu można było zapoznać się z szerszym terenem działań organizacji ratownictwa górskiego USA, niż zaplanowane przez gospodarzy kongresu.

Naczelnik Grupy Beskidzkiej GOPR
Jerzy Siodłak