Nowe narty dla ratowników GB GOPR

Ponad 60 par nart oznaczonych napisem „GOPR Beskidy”, 40 par butów narciarskich, specjalne plecaki-apteczki, nowoczesne kombinezony narciarskie oraz nosze typu akia i tobogan otrzymali ratownicy Grupy Beskidzkiej GOPR. Sprzęt został kupiony z pieniędzy śląskiego urzędu marszałkowskiego i Fundacji Wspierania Ratownictwa Górskiego, Sportu oraz Działalności Charytatywnej „Radan”.

Inicjatywa 1 procenta działa od wielu lat. Tym razem zdecydowaliśmy się, by wszystkie przychody z 1 procenta przeznaczyć właśnie na zakup sprzętu – wyjaśnił Tadeusz Wesołowski, prezes Fundacji Radan, a zarazem wiceprezes Grupy Beskidzkiej GOPR w Szczyrku. Jerzy Siodłak, naczelnik Beskidzkiej Grupy GOPR przyznaje, że zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie w górach ratownictwo górskie powinno być finansowane w całości przez państwo. Tak się jednak nie dzieje, dlatego w przypadku ratownictwa narciarskiego grupy GOPR samodzielnie pozyskują pieniądze szukając sponsorów lub licząc na środki fundacji, takich jak Radan.