Otwarcie dyzurki GOPR w Markowych Szczawinach wrzesień 2011

Nowa dyżurka na Markowych Szczawinach

W dniu 19.września 2011r na Markowych Szczawinach odbyła się uroczystość otwarcia nowo wyremontowanej ze środków Fundacji RADAN dyżurki GOPR Grupy Beskidzkiej. W otwarciu uczestniczył m.in. podsekretarz Stanu w Ministerstwie Środowiska minister Bernard Błaszczyk, Marszałek woj. Śląskiego Adam Matusiewicz, Wicestarosta Powiatu Suskiego, Prezes Spółki Karpaty, Dyrektor Babiogórskiego Parku Narodowego, Prezes oraz Naczelnik GOPR, Prezes Fundacji RADAN, Prezes oraz Naczelnik Grupy Beskidzkiej GOPR, kierowniczka schroniska PTTK na Markowych Szczawinach oraz inni zaproszeni Goście.
Ratownicy sekcji Babiogórskiej GBGOPR mają obecnie do dyspozycji w pełni wyposażone dwa pomieszczenia z węzłem sanitarnym , aneksem kuchennym oraz garaż.

Msza Św. na Babiej Górze

W dniu 11 września 2011 roku na szczycie Babiej Góry o godzinie 12 spotkali się ratownicy i turyści na tradycyjnej mszy świętej. Wspaniała piękna pogoda sprawiła, że na szczycie spotkały sie rzesze turystów i spora grupa naszych koleżanek i kolegów. Mszę św. odprawił ks.prof Maciej Ostrowski. Po mszy dokonano na Markowych Szczawinach uroczystego poświęcenia nowej Stacji Ratunkowej Grupy Beskidzkiej GOPR. Uroczystość ta stanowiła pierwszą część etapu otwarcia tego pięknego nowego obiektu.