Otwarcie nowego stanowiska kierowania służbą górską GB GOPR 05.04.2014r.

W dniu 5 kwietnia 2014 roku odbyło się uroczyste otwarcie nowego stanowiska kierowania służbą górska w Centralnej Stacji Ratowniczej Grupy Beskidzkiej GOPR w Szczyrku.  Modernizację Stacji wykonano ze środków Fundacji Wspierania Ratownictwa Górskiego, Sportu oraz Działalności Charytatywnej Radan. Całkowity koszt remontu to prawie 300 tysięcy złotych.
Projekt objął przebudowę kilku pomieszczeń, stanowiących teraz zintegrowane centrum. Dotychczasowa, przestarzała dyżurka, służyła prawie dwadzieścia pięć lat. Nowe stanowisko zostało zaprojektowane i wykonane według nowoczesnych technologii umożliwiających zastosowanie profesjonalnych rozwiązań teleinformatycznych. Służba górska zdobyła teraz nowoczesne narzędzia ułatwiające lokalizację osób potrzebujących pomocy w górach, co zdecydowanie usprawni prowadzenie działań ratunkowych. Kolejnym udogodnieniem jest wprowadzenie nowoczesnego systemu działającego w oparciu o sygnał GPS, umożliwiającego monitorowanie ratowników oraz pojazdów znajdujących się w terenie podczas działań ratunkowych. Uruchomienie nowego stanowiska kierowania w sposób bezpośredni wpłynie na poprawienie bezpieczeństwa turystów w Beskidach oraz przyspieszenie i usprawnienie działań związanych z udzieleniem pomocy osobom znajdującym się w potrzebie.

W imieniu własnym oraz Zarządu Grupy Beskidzkiej GOPR, pragnę serdecznie podziękować Fundacji Radan za wsparcie, a ratownikom za zaangażowanie w remont. Dotychczas pracowaliśmy tutaj na starych systemach, w zupełnie innych warunkach socjalnych. Dzisiaj przyjemnością jest przychodzenie do pracy i pełnienie służby.  Dzięki środkom Fundacji mamy najnowocześniejsze miejsce dowodzenia akcjami ratunkowymi w Polsce. Nasz  "mały Pentagon".

Naczelnik GB GOPR
Jerzy Siodłak

Poniżej linki do wiadomości: