Otwarcie nowej stacji ratunkowej GOPR na Górze Leskowiec 25.09.2013

„Radanówka” – nowa stacja ratunkowa GOPR na Leskowcu
W dniu 25 września 2013 r. odbyło się oficjalne otwarcie nowej stacji ratunkowej. Wraz ze wzrostem ruchu narciarskiego i turystyki górskiej w całym Beskidzie Małym, Leskowiec stał się celem coraz liczniejszych wycieczek indywidualnych i zorganizowanych rajdów górskich. Wzbudziło to potrzebę ygospodarowania zaplecza do pracy ratowników górskich. Z uwagi na brak odpowiedniego lokum ratownicy zmuszeni byli pełnić dyżury, czy to w sali jadalnej schroniska PTTK, czy w późniejszym czasie w niewielkim pokoiku wydzielonym w sąsiedztwie schroniska w drewnianej szopie. Po kilkunastu latach służby i dyżurów w skromnym warunkach, ratownicy doczekali się  własnego obiektu na miarę współczesnych wymogów. Zanim jednak obiekt wybudowano na działce pozyskanej w 1998 roku, podejmowano próby zabezpieczenia kapitału na ten cel. Ostatnie 3 lata były decydującym finałem stworzenia nowoczesnej górskiej stacji ratunkowej w 100% sfinansowanej przez Fundację Radan, która idealnie wpasowuje się w beskidzki klimat i krajobraz. Na oficjalne otwarcie stacji zjechali pod Leskowiec m.in. przedstawiciele władz wojewódzkich ze Śląska i Małopolski, reprezentanci Górskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego, Polskiego Towarzystwa Turystyczno-Krajoznawczego, Policji, Państwowej Straży Pożarnej, Straży Granicznej i wielu znakomitych gości, miłośników gór.  Podczas uroczystości otwarcia nowej stacji Marszałek Województwa Małopolskiego Marek Sowa przekazał ratownikom sfinansowane przez samorząd dwa quady oraz karetkę górską. Decyzją ratowników Grupy Beskidzkiej od dziś stacja funkcjonowała będzie  pod nazwą „Radanówka” w podziękowaniu za  ogromne zaangażowanie dla Prezesa Fundacji Radan Tadeusza Wesołowskiego, bez którego pomocy stacja nie miała by szans powstania.