Szkolenie kondycyjne w górach Macedonii i Grecji wrzesień 2013

W dniach 14-21 września 2013 odbyło się szkolenie kondycyjne w górach Macedonii i Grecji zorganizowane przez SO Cieszyn Grupy Beskidzkiej GOPR. W wyjeździe uczestniczyło 8 ratowników z Wisły oraz Cieszyna.
Osiągnięto zaplanowane górskie cele.
W Macedonii w górach Korab, wyjście na najwyższy szczyt Albanii/Macedonii tj. Golem Korab 2764 m, przewyższenie 1300m. Trasa na szczyt mino, że oznakowana tylko częściowo, przy bardzo dobrych warunkach atmosferycznych zajęła ratownikom 8 godz. W Grecji w masywie Olimpu  wyjście na najwyższy szczyt Mitikas 2918m, przewyższenie 2050m, zajęło uczestnikom 13 godz. Z Litochoro (300m) przejazdem na parking Pronia (1000m), z którego ruszyła wyprawa do schroniska Spolios Aghapitos 2100 m. Na drugi dzień ratownicy podążali granią Olimpu na Mitikas 2918m i zeszli do parkingu (900/1800m).
Podziękowania dla Naczelnika Jerzego Siodłaka, oraz Tadeusza Wesołowskiego - Prezesa Fundacji RADAN za sponsorowanie wyjazdu, oraz dla uczestników wyprawy za wspaniałą atmosferę składa Mieczysław Urbaczka – Kierownik Sekcji Operacyjnej GOPR  Cieszyn.