Szkolenie topograficzno-turowe na Śnieżniku

W dniach 25-26 kwietnia 2012 r. Sekcja Operacyjna GOPR Cieszyn zorganizowała szkolenie topograficzno-turowe w masywie Śnieżnika w Sudetach.
Uczestnicy szkolenia w sobotę dzięki Arkowi Kitkowskiemu zapoznali sie z ośrodkiem narciarskim w Czarnej Górze oraz służbą GOPR . Następnie przeszli trasę Sienna-Czarna
Góra-Żmijowiec -Śnieżnik 1426m - Schronisko PTTK. W drugim dniu po nocnym opadzie śniegu wspaniały zjazd doliną Wilczka do Miedzygórza, gdzie gościli w nowej Stacji Ratunkowej GOPR.
Następnie przeszli doliną Bogoria, Żmijowa Polanę do Siennej. Podczas szkolenia wykorzystywano praktycznie GPS, przypomniano ABC lawinowe i zapoznano się z topografią masywu Śnieżnika.

Szef wyszkolenia GB GOPR
Kol. Edmund Górny
Sprawozdanie ze szkolenia topograficzno-turowego na Śnieżniku W dniach 25-26 kwietnia br.Sekcja Operacyjna GOPR Cieszyn zorganizowała szkolenie topograficzno-turowe w masywie Śnieżnika –Sudety.Uczestnicy szkolenia  w sobotę  dzięki Arkowi Kitkowskiemu zapoznali sie z ośrodkiem narciarskim w Czarnej Górze oraz służbą GOPR. Nastepnie przeszli trasę Sienna-Czarna Góra-Żmijowiec –Śnieżnik 1426m – Schronisko PTTK. Warunki śniegowe trudne. W drugim dniu po nocnym opadzie śniegu wspaniały zjazd doliną Wilczka do Miedzygórza.Tam gościlismy w nowej Stacji Ratunkowej GOPR. Od kolegow ratownikow G.W-K usłyszeliśmy ciepłe słowa o pomocy z Fundacji RADAN i prezesa Tadka Wesołowskiego. Następnie przeszlismy doliną Bogoria na Żmijowa Polanę do Siennej. W szkoleniu udział  wzięli : Banot St,  Cieslar B., Wantulok St., Szotek Z., Miszczyk Przemek, UrbaczkaM. Transport busem Bolka Cieślara. Przeprowadzono szkolenia: wykorzystanie praktycznie GPS w terenie , niebezpieczeństwa ,ABC-lawinowe, topografia masywu Śnieżnika- Sudetów, organizacja służby Grupy W-K. Bardzo dziekuję kol. Tadkowi Wesołowskiemu za sfinansowanie szkolenia.

z górskim pozdrowieniem
Horam Zdar