Szkolenie turowe, oraz szkolenie w narciarstwie wysokogórskim ratowników Sekcji Operacyjnej GOPR Cieszyn luty, marzec 2013

Bardzo dziękuję za dofinansowanie szkoleń w narciarstwie wysokogórskim ratowników Sekcji Operacyjnej GOPR Cieszyn.
Przeprowadziliśmy dwa szkolenia:
1 - szkolenie turowe  dn. 17.02.2013r. w Beskidach na pograniczu Polski-Słowacji.
Przyjazd do Oravskiej Lesnej - Rycerzowa 1226 m - Przegibek- Bendoszka -zjazd do Rycerki. Szkolenie w którym uczestniczyło 8 ratowników.
2 - szkolenie w narciarstwie wysokogórskim dn.17.03.13 na Słowacji - Mala Fatra.
Przyjazd do Terchowej - wyjście na  Krywań 1709 m , spotkanie z Horską Służba w Chacie pod Chlebom, zjazd do Doliny Vratnej  w którym uczestniczyło 5 ratowników.

Przeprowadzono szkolenia: jazda na nartach w terenie zalesionym, otwartym wysokogórskim, posługiwanie się z lawinowym ABC- pips , sonda , łopata , praktyczne użycie GPS i mapy w terenie górskim , topografia pograniczna Polsko-Słowacka z uwzględnieniem elementów ratownictwa - ścieżki dojścia, dojazdy do granicy.
Jeszcze raz dziękuję  w imieniu ratowników Naszej Sekcji - Prezesowi Tadeuszowi Wesołowskiemu  i pracownikom Fundacji RADAN .

Z górskim  pozdrowieniem
Horam zdar