X Przegląd Filmów Górskich Ustrzyki Dolne 17-19.01.2014r.

Już po raz dziesiąty Zarząd Główny i Grupa Bieszczadzka GOPR przy współpracy i wsparciu między innymi Fundacji RADAN, zorganizował Przegląd Filmów Górskich. Honorowy  patronat nad imprezą objęli Marszałek oraz Wojewoda Województwa Podkarpackiego.
Tegoroczny festiwal swoją obecnością zaszczycili wspaniali goście, najwybitniejsi polscy himalaiści m. innymi: Krzysztof Wielicki, Piotr Pustelnik, Leszek Cichy, Aleksander Lwow, Janusz Majer, Piotr Snopczyński. Podczas imprezy organizowany był wernisaż fotografii „Manaslu” Piotra Snopczyńskiego, prelekcje i spotkania z himalaistami i oczywiście pokazy filmów o tematyce górskiej. Imprezie towarzyszyły Akcja Bezpieczna Zima na stoku Gromadzyń oraz kiermasz książek górskich. W drugim dniu festiwalu swoje relacje z ekspedycji przybliżali m.in. Grzegorz Michałek z wyprawy „Z piekła do nieba – od jaskini Voroniej po Mt Everest” oraz Jacek Jawień o Broad Peak, które to finansowane były z ranienia Fundacji  Wspierania Ratownictwa Górskiego, Sportu oraz Działalności Charytatywnej „Radan”. Zapraszamy do obejrzenia relacji zdjęciowej i do wzięcia udziału w festiwalu już za rok.